top of page

Laimės gėlės ir geografija

Atnaujinta: 2020-01-06

Kiekvienoje sėkloje yra laimės grūdelis, bet ne iš kiekvienos sėklos sudygsta gėlė. Ne kiekviena gėlė pražysta laime.

Ne kiekvienas žmogus laimę užuodžia, ne kiekvienas pamato. Ne kiekvienas pamatęs supranta, kas tai. Ne visi ir nebūtinai, tačiau dažnai susipainiojame.



Laimės painiava akina. Virtualioje erdvėje populiarumo rekordus muša Johnui Lennonui priskiriama frazė: "Kai man buvo 5 metai, mama pasakė, kad laimė yra gyvenimo raktas. Mokykloje manęs paklausė, kuo norėčiau būti užaugęs, aš pasakiau, kad noriu būti laimingas. Man pasakė, kad nesupratau klausimo, aš pasakiau, kad jie nesupranta gyvenimo."


Citatos autorystė ginčytina. Kai Johnui buvo 5, jo tėvai išsiskyrė. Tėtis norėjo sūnų pasiimti į Naująją Zelandiją, bet Johnas pasirinko likti su mama. Mama jį paliko auginti tetai Mimi. Johnas išaugo Mimi ir dėdės George namuose, jo mama vėliau sugrįžo, bet neilgam. Ji žuvo autokatastrofoje, kai būsimajam Bitlui buvo vos 17.


Puoselėjantiems iliuzijas, kad vaiko laimė nepriklauso nuo santykių šeimoje, siūlau paklausyti Johno Lennono dainos "Primal Scream": "Mother, you had me, but I never had you/ I wanted you... You didn't want me.: (Mama, tu mane turėjai, bet aš niekad tavęs neturėjau/ Aš tavęs norėjau... Tu manęs nenorėjai.")


Laimės citatos kabina, jomis puošiamos ne tik feisbuko draugų sienos, bet ir tarpuvartės. Laimės citatomis patogu plauti smegenis.


"Laimė yra tavo pasirinkimas." Skamba puikiai, bet ar tikrai?


Sergantys depresija negali pasirinkti, nes jų smegenys veikia kitaip nei sveikųjų. Laimės genas egzistuoja, bet jį anaiptol ne kiekvienas turi.

Laimė kartais yra pasirinkimas, o kartais nėra. Laimės ekspertas Shawn Achor sako: "Laimė gali būti pasirinkimas, pasirinkimą galima praktikuoti. O jeigu, nepaisant pastangų, vis tiek nesijauti laimingas, tai dar nėra pralaimėjimas."

Taigi, mes kartais galime kontroliuoti laimės jausmą, galime žadinti pozityvumą. Bet būna ir taip, kad negalime, ir tai yra tvarkoj. Laimė su nelaimės prieskoniu būna dar saldesnė.


"Vienišiaus laimė neegzistuoja, laimė atsiranda tik bendrystėje."


Laimė plinta kaip virusas; bendraujantys su laimingais žmonėmis užsikrėčia kitų laime. Tačiau yra žmonių, kurie jaučiasi laimingi būdami vieni. Žemėje nesutiksi žmogaus, kuris niekad nebuvo liūdnas, nesijautė nelaimingas.


"Laimė yra proto būsena."


Ir taip ir ne, nes jokia būsena negali būti nuolatinė. Viskas atsiranda ir viskas išnyksta, jaunystė praeina, senatvė ateina. Senatvė jaunyste nevirsta, bet kvailystė, naivumas gali transformuotis, virsti išmintimi.

Ko dairaisi, tą ir matai - jei ieškai nelaimės priežasčių, visuomet jų rasi. Niekas neišsispręs ir nepasikeis, jei nieko nedarysi, o tik keiksi išorines sąlygas ir kitus žmones. Mes patys visada kažką galime padaryti, kad jaustis geriau.


"Laimė yra realybė minus lūkesčiai."


Dideli lūkesčiai savaime nėra nelaimės priežastis. Viskas priklauso nuo požiūrio - kaip į įvykius, taip ir į lūkesčius. Lūkesčiai yra viltis, be kurios neįmanoma gyventi. Neišsipildžiusios viltys yra nelaimė, jei prie jų prisirišame, neatsikabiname.


O gal laimė yra konkreti vieta gaublyje? Statistika tikina, kad Šiaurės Europos šalyse gyvena laimingiausi pasaulio žmonės.


Man patinka statistika, o dar labiau, jos paradoksai. Smalsu, kaip laimės pirmavimas sugeba derėti su antidpresantų vartojimu ir savižudybėmis. Mes aimanuojame, kokia nelaiminga mūsų Lietuvėlė, kaip čia daug savižudybių. Tai važiuok į Suomiją! Ir melsk Dievulio, kad vasarą nesuėstų moskitai, žiemą nesušaltum ir nenusišautum. Suomija pagal ginklų turėtojų skaičių yra trečia pasaulyje, atsilieka tik nuo Amerikos ir Jemeno. Žmogžudysčių skaičius joje didžiausias Vakarų Europoje, savižudybių skaičiumi lenkia kitas Šiaurės šalis.


Nenori į Suomiją, važiuok pas švedų vikingus, jei tau patinka gyventi tarp pavydžių. nelanksčių, ksenofobiškų žmonių. "Švedų moterys gimdymo metu stengiasi kuo mažiau aimanuoti ir labai džiaugiasi, didžiuojasi, išgirdusios, kad neaimanavo." Ašaros, aimanos laidotuvių metu irgi nepageidaujamos. "Šiaurės šalių sėkmingumas nėra stebuklas, sėkmę lėmė liuteroniškas kuklumas, valstietiškas taupumas, geografinė padėtis ir nuožmus pragmatiškumas. "Rusai puola? Junkimės prie nacių. Naciai pralaimi? Junkimės prie Sąjungininkų!" (Visa tiesa apie Šiaurės šalių stebuklą, Michael Booth)

Junkimės prie savo požiūrio, pasirūpinkime jį išsigryninti - kaip ir su kuo norime gyventi, kokia gyvenimo prasmė, svarbiausi tikslai. Jei žinosime "kodėl", susitvarkysime su bet kokiu "kaip" ir bus mažai svarbu "kur."


Jau seniai niekam nelinkiu laimės ir įsitempiu, kai man jos linki. Ne todėl, kad esu nedraugiška ar nenoriu būti laiminga. Tiesiog susitaikiau su laimės permainingumu bei prisiėmiau atsakomybę už tuščiažodžiavimą.


Pozityvumas yra gerai, bet kai kažkas atsitinka tragiško, yra kvaila ir beširdiška dangstytis skydu “viskas bus gerai” ar “galvok pozityviai.”


Žmonės serga, žmonės išduoda žmones, netenkame artimųjų. Kylame aukštai, krentame skaudžiai, gyvename ant ašmens. Skausmas ir praradimai yra neatsiejama saulėto gyvenimo pusė. Netektys primena apie gyvenimo laikinumą ir žadina dėkoti už gyvenimo dovaną.


Jeigu laimę išsikelsi tikslu, tuomet susitapatinsi su nevykėliais, kai sėkmė tave paliks. Jausiesi nevertas gyvenimo. Gal net galvosi apie savižudybę.

Laimė yra vidinis darbas. Apie 50% laimės nulemia genai, 10% aplinkybės. O 40% įtakoja kasdienė veikla. Tai ką mes darome, su kokiu nusiteikimu veikiame, lemia tai, kaip jaučiamės.


Negatyvios emocijos yra gerai. Jos žadina sveiką nuovoką ir empatiją. Moralė neatskiriama nuo suvokimo, kas yra kaltė ir gėda. Pyktis yra natūrali reakcija į neteisybę. Liūdesys padeda išgyventi netektį, sielvartas – nelaimę.

Laimės apsėstieji nenulipa nuo laimės svarstyklių, jie nuolat matuoja, kiek sveria jų laimė ir kiekvieną valandą tikisi teigiamo pokyčio. Laimės jausmą žadina ne vaikymasis, o pastabumas. Pastebėjimas džiaugsmingų akimirkų, kurių yra kiekvienoje dienoje.


Laimės akimirkos nėra mistinės žibutės po sniegu - tai realios, bet skirtingų spalvų gėlės. Daltonizmo sutrikimą turi vos 1-2% žmonijos, laimės daltonikų kur kas daugiau. Abejoju, ar laimės daltonizmas 100% pagydomas. Tačiau šansai didėja, jei patikime, kad pasveikti įmanoma.

2 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page