top of page
Writer's pictureEva Tombak

Sudėtingi santykiai

Mano santykiai su maistu visada buvo komplikuoti.

Nesu visavalgė, bet ir sveikuolė nesu. Nedrebu dėl kiekvieno centimetro, bet labai prastai jaučiuosi, jei džinsų užtrauktukas neužsisega. Nemotais rankos, kurios iš šiknos auga, dėmesį traukia tik tos, kur pilvui tarnauja. Jau seniai nesisveriu, ir be veidrodžio žinau, kada sau patinku, o kada – kitą kartą.

Daugybę metų praktikavau įproti gyventi atvirkščiai – valgyti vasarą, pasnikauti žiemą, o per šventes ypač pavyzdingai susilaikyti nuo maisto. Tačiau vieną dieną susivokiau (ramiai, “susivokiau” nereiškia nušvitau), kad mano išskirtinis valgymo režimas maitina mano ego susireikšminimu. Ir tuomet sau pasakiau – valgysiu. Meilė kūnui ir šventės – misija įmanoma.


Ir štai dabar tokiom nuostatom maitinu savo misiją ir gydausi nuo kaltės jausmo:

1. Valgyti galima. Galima man, galima tau, galima visiems. Pakartok: “man galima valgyti.” Kartok garsiai. Rėk.


2. Persivalgymas per Kalėdas ir Naujuosius yra noramalus ir žmogiškas dalykas. O taipogi normalu bei žmogiška persivalgyti ir paprastomis dienomis – kiekvienam pasitaiko.


3. Jokios bėdos nėra persivalgyti kelias dienas per metus. Ir net kelis kartus per mėnesį, ar dieną dvi per savaitę. Būtent šiuo principu pagrįsta intervalinė mityba – 5 dienas valgai kaip ridikėlis, o dvi dienas per savaitę kaip arbūzas.


4. Šventės yra atostogos, jos atleidžia nuo visų įžadų laikytis sveikos mitybos.


5. Tau nereikia daugiau sportuoti, kad pasiteisinti dėl persivalgymo. Sportuoti yra gerai, bet retsykiais persivalgyti irgi nepakenks. Dozuotas nuodas yra vaistas.


6. Įtampa ir atsipalaidavimas, iškrovos dienos ir mėgavimasis maistu – štai tobulas balanso režimas.


7. Ar džinsai lengvai, prastai ar iš viso neužsisega žinai tiktai tu, o pašaliniams rūpi tik jų pačių džinsai.


8. Maistas nėra moralė. Tai, kad esu vegetarė, anaiptol nereiškia, kad esu už tave geresnė. Tai, kad tu valgai pusryčius ir atsisakai vakarienės nėra įrodymas, kad esi moralesnis už naktipiečių rijikus.


9. Jeigu pripažįstame, kad “aš” vertė nepriklauso nuo kūno masės, tai kam eikvoti energiją kalorijų skaičiavimu?


Maistas ir šventės yra nuostabi proga išeiti iš virtualios erdvės ir pabūti kartu. Nepraleiskime progos!

1 peržiūra0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Comments


bottom of page