top of page
Writer's pictureEva Tombak

Šaldytuvo tema

Kaip tavo šaldytuvas gyvena? Ar turi kuo kvėpuoti?

Manasis kvėpuoja puikiai. Sugedusių produktų nėra, lentynos pustuštės. Bet galėtų būti ir dar tuštesnės, juk maisto poreikis su kiekvienais metais mažėja. Tai džiugina ir liūdina vienu metu. Džiugina, kad galima mažiau laiko ir pinigų skirti maistui. Liūdina, kad gyvenimas pasisuko - nuo kaupimo į paleidimo fazę ir šiandien manęs jau niekas nesuvilios maisto gundymais. Na...nebent tai būtų gundymas ledais.


Prisimenu, kaip leidybos laikais "Cosmopolitan" Amerikos štabas auklėjo - "neparsiduok už sumuštinį reklamdavių renginiuose, nesijauski skolingas už sumuštinį."


Galima dievažytis, kad maisto nereikia, mūsų nepapirks sumuštiniu, mes nenorime valgyti. Tačiau pripažinkime: mūsų smegeninei gera girdėti, kad maisto bus. Nes tokia proto prigimtis – ieškoti saugumo ir malonumų. Maistas, ypač džiugi žinia, kad jo bus daug, smegenims siunčia signalą: viskas gerai, saugu ir galima atsipalaiduoti. Pamėginkime pajusti savo kūnu dvi sąvokas: „alkis“ ir „geras gyvenimas“. Kokie pojūčiai, apie ką maloniau galvoti?

Alkis ir geras gyvenimas nedera. O perteklius, kaip jis? Jis – gėris ar blogis? Pasirinkimas yra laisvė. O kas tada išrankumas, pasirinkimų jūra? Vis dar laisvė ar jau nelaisvė?


Mūsų gyvybei palaikyti pakanka kur kas mažiau, nei rūpestingos mamos ir mes patys įsivaizduojame. Tačiau mūsų valgymo įpročiai dažniausiai sveiko proto nepaiso.


Vienas ketvirtis maisto palaiko mūsų gyvybę, o kiti trys ketvirčiai – mūsų gydytojų gerovę“, – įspėja užrašas ant egiptiečio kapo.


Švedijos maisto ir biotechnologijų instituto duomenimis, 2017-aisiais paskelbtais „The Guardian“, vienas trečdalis pasaulio maisto, 1,3 mlrd. tonų kasmet, tiesiog išmetama, virsta atliekomis. Vidutinis statistinis europietis ir Šiaurės Amerikos gyventojas neįveikia 95–115 kg, o štai Afrikos, Pietų ar Pietryčių Azijos gyventojas – ne daugiau kaip 6–11 kg. 1,3 mlrd. tonų maisto pakaktų 3 mlrd. žmonių pamaitinti. Šiuo metu pasaulyje badauja 815 mln. žmonių, 10 proc. visų pasaulio gyventojų.

Pasaulyje alksta kas dešimtas žmogus, Lietuvoje kas penktas. Lietuvoje nepriteklių kenčia keli šimtai tūkstančių žmonių.

2 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Comentários


bottom of page